close

Hulp nodig?

Wij staan u bij van begin tot einde van uw aankoop.

CONTACTEER ONS

+32(0)59/70 78 23

PILLING IS EEN NATUURLIJK VERSCHIJNSEL DAT VAAK VOORKOMT BIJ MEUBELSTOFFEN.

Pluizende meubelbekleding, wat nu?

Pilling is geen teken van slijtage, maar een normale eigenschap van textiel. Door wrijving, bijvoorbeeld bij het gebruik van een plaid of simpelweg door op de bank te zitten en regelmatig van houding te veranderen, komen losse vezels van de meubelstof samen met stofdeeltjes en haren. Zo ontstaan zichtbare bolletjes of pluisjes. Dit gebeurt vooral in het begin, omdat de stof nog losse vezels bevat. Na verloop van tijd neemt dit verschijnsel vanzelf af. Net zoals bij kledij, kan je pilling eenvoudig verwijderen met een textieltondeuse (met uitzondering van bouclé stoffen). Dit handige apparaatje scheert de bolletjes voorzichtig weg, zonder de stof te beschadigen. Hoewel pilling nooit helemaal kan worden voorkomen, kan je wel het effect verminderen door meubelstoffen op een correcte manier te onderhouden. Je kan de pluisbestendigheid van al onze stoffen terugvinden op het label of in het productpaspoort. Hoe hoger de score, des te minder snel de stof pluist.

Correct onderhoud

Het voorkomen van pluisvorming begint bij een goed onderhoud van jouw zetel of stoelen. Het is aan te raden om regelmatig het huisstof te verwijderen dat zich vasthecht aan jouw zitmeubelen. Gebruik hierbij het juiste opzetstuk van jouw stofzuiger. Zet niet te veel kracht bij het stofzuigen, anders kan de meubelbekleding beschadigd raken (losrakende vezels). Gebruik nooit een kleefroller om stof of haren te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de vezels van de bekleding overeind gaan staan, wat het pluizen nog zal verergeren.

Externe oorzaken van pluizen

Als je de oorzaak van het pluizen niet weet te achterhalen, zal je last blijven ondervinden van de pluisballetjes op jouw sofa. De meest voorkomende oorzaken zijn huisstof, kussens, (fleece) plaids, sportsokken, haren, enz. Neem de bron van de externe vezels weg en het pluizen zal steeds minder worden.

Haren zijn echte boosdoeners, dus geen huisdieren op het zitmeubilair.

Huisdieren vormen een andere belangrijke factor bij het ontstaan van pluizen. Ze hebben een vette huid en vacht waardoor haren en huisstof zich sneller hechten aan de meubelbekleding, die vervolgens gaat pluizen. Houd huisdieren dus van de bank af. Huisdieren komen in de rui, waarna de haren hechten zich aan jouw zitmeubilair. Stofzuig grondig zonder de meubelbekleding te beschadigen. Als dit niet het gewenste effect heeft, verwijder de haren dan voorzichtig met een vochtige katoenen doek of een speciale haarborstel. Gebruik nooit een kleefroller.

Het belang van een goede luchtvochtigheid

Een te lage luchtvochtigheid verergert het ontstaan van pluizen, omdat dit ervoor zorgt dat synthetische materialen statisch geladen worden. Dit zorgt ervoor dat de bekleding haren, stof en andere vezels aantrekt. Deze hechten zich vervolgens aan de pluisjes. Door de vochtigheidsgraad in de woonkamer op peil te houden, voorkom je dat de meubelbekleding statisch wordt.